Naslovnica Mostar Skupština HNK: Usvojen prijedlog budžeta za 2021. godinu

Skupština HNK: Usvojen prijedlog budžeta za 2021. godinu

463
foto: FTV

Mostar — Skupština HNK usvojila je prijedlog budžeta za 2021.godinu. Budžet iznosi oko 237,5 miliona i za oko 15 miliona maraka je manji u odnosu na prošlogodišnji.

Uprkos smanjenim prihodima Vlada HNK u 2021. godini, među ostalim, namjerava poticati poljoprivredu i privredu, te povećati izdvajanja za boračku populaciju. Finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje je u odnosu na ovu godinu manji za oko 6 miliona, ali izdvajanja za zdravstvene ustanove to umanjenje neće osjetiti, poručeno je.

„U zdravstvu mislim da smo kanton koji u budžetu planira najviši iznos sredstava, a to je 7 miliona za bolnice i 2 miliona za domove zdravlja i negdje oko 300.000 za sufinansiranje rada Zavoda za javno zdravstvo“, rekao je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, prenosi federalna.ba.

Uprkos krizi, budžet zadržava socijalnu dimenziju prvenstveno kroz Zakon o zaštiti porodice, a više novca, kazali su, ići će i za nauku, sport i kulturu. Ipak, prihodi su tokom godine bili smanjeni, a zabrinjava mogući nastavak tog trenda.

„Ono što zabrinjava je teška situacija koja je prvenstveno vezana za prikupljanje javnih prihoda odnosno pad privrednih djelatnosti koje su posljedica ove pandemije. Nadam se da ćemo 2021. planski završiti kako smo i projicirali“, rekao jeTomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Planirana pomoć privrednim djelatnostima, prvenstveno turizmu, za neke zastupnike u skupštini je, kažu, nedovoljna.

„Smatram da ako će raspodjela biti kao proteklih godina onda definitivno nećemo ništa dobiti jer znamo kako je to teklo proteklih godina i nismo napravili nikakav korak naprijed“, kazao je Ismet Lulić, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK.

Za sjednicu se, kaže, nije imao priliku kvalitetno pripremiti, jer je material za usvajanje budžet dobio prije tri dana. Opozicioni zastupnici su uložili više od deset amandmana, a niti jedan nije usvojen. Budžet je, poručuje Lulić, usvojen bez njegove odnosno ruku još troje skupštinskih zastupnika.

(StarMo)