Naslovnica Mostar Skupština HNK o “korona zakonu”

Skupština HNK o “korona zakonu”

230
foto: Fena

Mostar — Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na vanrednoj sjednici u petak u Mostaru raspravlja o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa “korona zakonu” i podršci ekonomiji na području tog kantona.

Uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago naglasio je kako se nada da će “korona zakon” biti usvojen i na narednoj sjednici dobiti i rebalans budžeta kojim će se osigurati sredstva za realizaciju navedenog zakona.

“Ono što je najbitnije u zakonu je subvencioniranje najniže neto plate za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje fonda kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji bi se u narednim periodu kreditno zaduživali kod razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka”, rekao je Špago.

Kako je Špago objasnio, to znači da će kantonalnim budžetom biti predviđena sredstva kojim će HNK plaćati kamate poslovnih subjekata koji budu uzimali kredite.

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNK Aner Žuljević kaže kako je zakon nepravedan i bez ikakve finansijske procjene. Smatra kako se određene stvari u zakonu moraju popraviti.

Žuljević ističe da kriza nije pogodila sve sektore na isti način, pa ona ne može biti unificirana već se mora napraviti sistemska analiza.

“Ono što smo predložili u amandmanima je da u postojećem budžetu postoji dodatnih 10 miliona maraka koji se mogu prebaciti na stavku fonda, zato što smatramo da ne postoje paralelne potrebe finansiranja bilo kakvim podsticajnim principima u ovoj godini, kada se spašavamo da zadržimo ono što u ovom momentu imamo kao dio ekonomskog sistema”, kazao je Žuljević, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Kaže kako je nesistemski pristup generalno FBiH u rješavanju ove krize jer sada “imamo jedan dio mjera s nivoa F BiH, a jedna dio s nivoa kantona”.

Predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg ističe kako je za “korona zakon” i kvalitetnu razradu i konačno usaglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena nego u nekim drugim kantonima.

“Od početka sam upozoravao kako će federalni ‘korona zakon’, u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na kantone, gradove i općine. HNK se predloženim zakonskim rješenjem postavio krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući finansijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Kanton je preuzeo subvencioniranje najniže plate za desetak hiljada pogođenih radnih mjesta u ugroženim privrednim sektorima, čime direktno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovog izuzetnog finansijskog izazova”, objasnio je Herceg.

Zakonom je, dodaje, otvoren prostor i za druge subvencije u privredi, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi), kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Objasnio je također kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom, a kreditni portfolio je 20 miliona maraka, što je također ugrađeno u rebalans budžeta.

Kako se moglo čuti uoći sjednice, uštede će se realizirati na materijalnim troškovima, izdacima za nabavku opreme, smanjenje izdataka za komunalne usluge, za energiju i drugih sredstava, a razni projekti koji su trebali zaživjeti neće biti realizirani.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi HNK.

(StarMo)