Naslovnica Mostar Skupština HNK o budžetu

Skupština HNK o budžetu

577
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Danas i u petak Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) raspravljat će o budžetima, rebalansu za 2019. i nacrtu budžeta za narednu godinu. Vlast je zadovoljna jer, kako kažu, treću godinu posluje u suficitu, a opozicija ima oprečno mišljenje.

Budžet za 2020. godinu koji je na posljednjoj sjednici kao nacrt usvojila Vlada HNK iznosi skoro 240 miliona KM. Premijer Nevenko Herceg je kazao kako kanton dobro finansijski posluje, te da je suficit rezultat dobrog planiranja, ušteda i racionalnog planiranja, prenosi Klix.ba.

“Mi ćemo i ove godine višak sredstava iz rebalansa usmjeriti u socijalne i infrastrukturne projekte. Važno je istaknuti da smo osigurali sredstva koja smo predvidjeli kroz socijalni dijalog i kolektivne ugovore, a prošle godine smo ih potpisali sa svim granskim sindikatima”, izjavio je Herceg.

Načinom donošenja budžeta nezadovoljni su u opoziciji. SDP-ov zastupnik Aner Žuljević smatra da se Vlada HNK prema tim sredstvima ophodi kao da su samo njena, a da zastupnike u Skupštini tretira kao gimnastičare koji samo treba da dignu ruke.

“Ova Vlada se bavi samo sobom. Može joj se dati milijarda maraka, ali će iz ovog kantona svaki dan otići jedna porodica”, izjavio je.

Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, kaže da je današnja sjednica dokaz da vlast kanton smatra privatnim vlasništvom, a zastupnike izabrane na izbornima nužnim zlom.

(StarMo)