Naslovnica Mostar Skupština HNK: Klub Hrvata napustio sjednicu

Skupština HNK: Klub Hrvata napustio sjednicu

655
foto: Fena

Mostar — Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prekinuta je u četvrtak jer je Klub hrvatskih zastupnika napustio sjednicu nakon što je Klub Bošnjaka povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa tokom rasprave Zakona o izvršenju budžeta.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislava Martinovića, ovaj zakon je usko povezan s rebalansom budžeta HNK za 2020., koji su zastupnici trebali danas razmatrati.

“Vrlo je čudno da se jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče provedbe i rebalansa budžeta i provedbe ‘korona zakona’, donesenog prošle sedmice, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim jer takvo pitanje ne zahtjeva jedna takav status”, ocijenio je Martinović, javlja Fena.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago je pojasnio kako su na početku sjednice zastupnici usvojili prijedlog dnevnog reda u kojem su uz ostalo bile i izmjene i dopune Zakona o budžetu.

S obzirom da Vlada nije bila pripremila izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta, ona je taj prijedlog zakona utvrdila na pauzi Skupštine.

“Međutim imajući u vidu negativna ranija iskustva u donošenju Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu u decembru prošle godine, Klub Bošnjaka je jednoglasno donio odluku da se o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta izjašnjava po principu vitalnog nacionalnog interesa”, kazao je Špago.

Također je dodao kako se na sjednici Vlade HNK ponovno pokušalo dodati osam amandmana na dva člana zakona koji se, kako je rekao, ne odnose na ta dva člana zakona nego na neke sasvim druge zakone.

“Možda je i ovo i doprinos Skupštine HNK da predsjednik F BiH napokon uputi prijedlog sudija za popunu Ustavnog suda F BiH kako bi se i ovakve stvari mogle riješiti jer Ustavni sud u kratkom roku može utvrditi je li ovo vitalni nacionalni interes”, poručio je Špago.

(StarMo)