Naslovnica Izdvojeno Skupština HNK: Do sad 1332 osobe zaražene, 26 oboljelih umrlo

Skupština HNK: Do sad 1332 osobe zaražene, 26 oboljelih umrlo

170

Mostar — Od 17. marta, kada je zabilježen prvi slučaj covida-19 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), do 31. augusta u HNK registrirano je ukupno 1.332 slučajeva covida-19, navodi se u informaciji o epidemiološkoj situaciji u HNK koju je na svojoj današnjoj sjednici razmatala Skupština HNK.

Testirano je ukupno 14.168 osoba, a od 1.332 pozitivnih oporavilo se 756 osoba, dok je bitku za život, nažalost, izgubilo 26 oboljelih, saopćeno je iz Skupštine HNK.

Zaključno s jučerašnjim danom, HNK ima 550 aktivnih slučajeva covida-19.

Do sada je hospitalizirano ukupno 125 osoba, na respirator je bilo priključeno 24 pacijenata, a trenutno je u mostarskoj covid-bolnici hospitalizirano 25 pacijenata, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na agenciju Fena.

U istom periodu izdato je 5.560 rješenja o zdravstvenom nadzoru, od kojih je 928 trenutno aktivno.

Pripreme za novu školsku godinu

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović na sjednici je govorio o pripremama za novu školsku godinu.

Naglasio je kako je u cilju što bolje i pravovremene pripreme održan veći broj sastanaka s predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, sindikata, predsjednicima aktiva i udruženja direktora, svim direktorima srednjih i osnovnih škola.

Cilj sastanaka je, također, bio izrada okvira za izradu kriznih planova rada škola, a u skladu s preporukama i naredbama.

Vlada HNK osigurat će sva potrebna dezinfekcijska i higijenska i sredstava koja će biti dodijeljena školama, istaknuo je na sjednici.

Pomoć privredi

O provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK govorio je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plate u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, april i maj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo privrede, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uslove javnog konkursa.

U skladu s tim, sačinjena je lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 maraka.

U toku su aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Isplata pomoći privrednicima do 5. septembra

Nakon višesatne rasprave Skupština HNK usvojila je pet zaključaka vezanih za spomenute teme.

Prvim zaključkom zaduženo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK da u saradnji s nadležnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama svakih 15 (petnaest) dana analiziraju stanje u obrazovanju s aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

Ministarstvo finansija zaduženo je da do 5. septembra 2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnosilaca zahtjeva koji su ispunili uslove, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK, a koje je do danas odobrila Vlada HNK.

Skupština je zadužila Vladu HNK, Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša da najkasnije do 20. septembra 2020. godine odobre i isplate preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz objavljenog javnog poziva.

Nakon isplate podnosiocima zahtjeva, Skupština HNK je zadužila Vladu HNK da preostala sredstva usmjeri na najugroženije privrede djelatnosti.

Skupština HNK pozvala je Vijeće ministara BiH da preispita dosada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

Skupština HNK je, također, na današnjoj sjednici usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji u HNK, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNK.

U formi nacrta usvojeni su Zakon o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i Zakon o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, stoji u saopćenju iz Skupštine HNK.

(StarMo)