Naslovnica Mostar Skup u Mostaru: Različito prikazivanje muškaraca i žena političara u medijima

Skup u Mostaru: Različito prikazivanje muškaraca i žena političara u medijima

147

Mostar — Javna diskusija “Žene u politici kroz medijske sadržaje” održana je u utorak, u organizaciji Udruženja/Udruge BH novinari.

U najavi događaja, organizatori su podsjetili kako dominacija muških politika i prezentacija većinskih muških kandidata tokom preizbornih kampanja u medijskom sadržaju nisu nerijetka situacija u bh. društvenoj stvarnosti.

“2018. godine, BH novinari su napravili istraživanje koje je pokazalo da samo 13,14 posto žena aktivnih u politici se nalazi u medijskim sadržajima i ono što je primjetno, i kroz ove Women's Press forume, kao dio zaključaka, utvrdilo se da ili su predstavljene kroz medijske sadržaje kao kvota ili su nisu na adekvatan način prezentirane u kontekstu njihove eskpertize, svih inicijativa koje žene u političkom životu podnose”, kazala je novinarima Vildana Džekman, pravnica Linije za pomoć novinarima Udruženja/Udruge BH novinari.

Profesorica sa Sveučilišta u Mostaru, Danijela Jurčić, ukazala je na to da se žene u medijima prikazuju najčešće kroz majčinstvo, potom šta je obukla, igra se sa odjevnim kombinacijama…

“A čak u Bosni i Hercegovini sam primjetila da se komentira i fizionomija žene, njezino seksualno opredjeljenje i tako dalje. Ako kažemo da se kod muškaraca to ništa ne spominje jako često u medijima, nećemno ništa pogriješiti”, rekla je prof. Jurčić. Ona je istakla da apsolutno postoji različito prikazivanje muškaraca i žena političara, ali je dodala da to nije zastupljeno samo u toj sferi, “nego žeme i muškarci nisu jednako pozicionirani u svim sferama bh. društva”.

Iz Udruženja/Udruge BH novinari su ranije naveli da su lokalni izbori, koji su održani u 2020. godini, pokazali da je od ukupnog broja 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike bilo svega 29 žena u odnosu na 396 muškaraca, dok je za opštinska vijeća, skupštine opština, gradska vijeća, skupštine grada i Skupštinu Brčko Distrikta BiH bilo 42,27% žena, a 57,73% muškaraca.

Napominju da Women’s press forum otvara navedenu tematiku i pokušava zajednički pronaći solucije za osiguranje medijske vidljivosti i veći stepen ravnopravne zastupljenosti žena u političkom životu.

(StarMo)