Naslovnica Mostar Skup u Mostaru: Izgrađivati društvo s kulturom sjećanja

Skup u Mostaru: Izgrađivati društvo s kulturom sjećanja

400
sa skupa u hotelu Bristol

Mostar — Profesor Ivan Šarćević izjavio je u petak u Mostaru, uoči okruglog stola “Kultura sjećanja u regiji”, kako Haški sud i presude neće donijeti pomirenje među ljudima te poručio kako treba izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja.

Šarčević, koji je na okruglom stolu govorio o temi “Kako se odnosimo prema haškim presudama“, istakao je kako se prema tim presudama ponašamo onako kako nam odgovara.

“Haški sud i presude neće donijeti pomirenje među ljudima, nego će ostaviti brojnu dokumentaciju za istraživanje kako bi se vidio karakter našeg rata, za koji se po Daytonskom i ostalim ugovorima ne zna ko je glavni krivac, ni ko su najveće, ni najmanje žrtve”, istakao je.

Dodao je kako „treba ići dalje od Haaga“ te izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja.

Napomenuo je kako je važno sjećanje, prepričavanje, slušanje žrtava te biti u stanju priznati zlo koje je počinjeno, naglašavajući kako se zahtjeva rizik u solidarnosti te jedna utjeha koja neće biti lažno ublažavanje patnje drugog, već kreativna pomoć i solidarnost.

“Kod nas nije problem što je učinjen zločin na svim stranama, sve do presuđenog genocida, problem je poricanje tih činjenica i istina”, zaključio je Šarčević, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Profesor Esad Bajtal istakao je kako je zaborav projektirana priča koja se ne događa slučajno i koja se ne događa u skladu s ljudskom prirodom kojoj sjećanje zna izmicati tokom vremena.

“Više od 25 godina uporno ustrajavamo na zaboravu koji je projektiran. Da li su to tvrde ideologije, inat ili nešto drugo, pitamo se, ali je činjenica da to traje, a traje zato što smo mi društva, govorim regionalno, ispala iz ideologije”, kazao je Bajtal koji je na okruglom stolu govorio o temi “Dehumanizirana sjećanja u kultura zaborava”.

Dodao je pritom da je dehumanizam sve ono što odskače od nečega što bi bilo normalno, sve ono što prosječan čovjek nosi u sebi, da je spreman priznat bol ako je nekom nanesena.

Na okruglom stolu, među ostalim, govorio je i Tomislav Marković na temu “Kako se Srbija odnosi prema ratovima u kojima je učestvovala” te Đurđica Čilić na temu “Usporedba odnosa Hrvatske prema ratu i odnosu europskih država”, dok je Dino Mustafić govorio o odnosu umjetnika u regiji prema kulturi sjećanja.

Okrugli sto organizirao je Centar za kritičko mišljenje Mostar.

(StarMo)