Naslovnica Mostar Skup podrške Mehmedagiću na Musali – Bošnjaci “meta pravosuđa”…

Skup podrške Mehmedagiću na Musali – Bošnjaci “meta pravosuđa”…

470

Mostar — Grupa, kako tvrde, “neformalno organizovanih građana”, okupila se danas na mostarskom trgu Musala kako bi izrazila protest zbog hapšenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Okupljeni građani, njih nekoliko desetina, su nosili transparent sa natpisom OSA JE STUP DRŽAVE – STOP POLITIČKOM TUŽILAŠTVU. Pročitan je i zvaničan Proglas u kome se navodi kako “samo politički nepismeni ljudi ne mogu vidjeti da je u pitanju pokušaj kriminalizacije svih kadrova Bošnjaka na visokim funkcijama”.

– Mi Bošnjaci ne smijemo svoju nacionalnu sigurnost povjeravati nikome, posebno nakon genocida koji nam se desio u proteklom ratu. Mi smo za vladavinu prava, a ne za selektivno provođenje zakona, jer se postavlja pitanje ko je slijedeći nakon Osmana? Mi smo meta ovakvog pravosuđa, koje je pod kontrolom osovine SNSD-HDZ – navedeno je u pročitanom Proglasu.

Neposredno nakon, pročitanog proglasa, skup je okončan, a grupa građana se razišla.

I Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo izrazila je snažan protest zbog političkih zloupotreba Tužilaštva Bosne i Hercegovina i dvostrukih aršina koje ova pravosudna institucija demonstrira u posljednjih nekoliko godina, otkako je na njenom čelu Gordana Tadić.

Kako je saopćeno, kulminacija takvog odnosa Tužilaštva BiH desila se hapšenjem direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića, na kojeg se godinama vrši pritisak, s ciljem njegovog uklanjanja sa čelne pozicije u obavještajnoj agenciji.

– Osman Mehmedagić je naš saborac, ratni vojni invalid i dobitnik Zlatne policijske značke. Svi mi vrlo dobro znamo ko je Osmica i zbog čega smeta onima koji su protiv ove zemlje. Njegovo hapšenje duboko nas uznemirava, jer za djela koja se njemu stavljaju na teret nikad niko nije uhapšen, već su se procesi vodili u redovnim procedurama. Hapšenje je očigledna poruka koju centari moći koji kontrolišu pravosuđe šalju svima koji se suprotstave antidržavnim politikama i nastrajima na BiH – navodi se u saopćenju.

(StarMo)