Naslovnica Politika Skoro polovina Amerikanaca smatra da Trump treba biti optužen, zbog napada na...

Skoro polovina Amerikanaca smatra da Trump treba biti optužen, zbog napada na Capitol Hill

100
Donald Trump

Washington — Skoro polovina Amerikanaca smatra da bi bivši predsjednik Donald Trump trebao biti optužen za krivično djelo zbog njegove uloge u napadu na Capitol tokom nereda 6. januara prošle godine, pokazuje nova anketa.

Anketa Associated Press-NORC Centra za istraživanje javnog mnijenja pokazuje da 48 posto odraslih Amerikanaca tvrdi da bi bivši predsjednik trebao biti optužen za krivično djelo zbog svoje uloge, dok 31 posto tvrdi da ne bi trebao biti optužen. Još 20 posto ispitanika izjavilo je kako ne zna dovoljno o tim dešavanjima da bi izrazili svoje mišljenje. Njih 58 posto tvrdi da Trump snosi veliki dio odgovornosti za to što se dešavalo na Capitolu.

Anketa je provedena nakon pet javnih ročišta senatske komisije koja istražuje Trumpovu eventualnu krivičnu odgovornost za dešavanja koja su dovela do smrtonosnih nereda. Ona je, međutim, provedena prije iznenadnog ročišta na kome je svjedočila bivša Trumpova savjetnica u Bijeloj kući Cassidy Hutchinson. Njeno eksplozivno svjedočenje pružilo je najuvjerljivije dokaze do sada da bi bivši predsjednik mogao biti povezan s krivičnim djelom na saveznom nivou, tvrde eksperti.

Stavovi o Trumpovoj krivičnoj odgovornosti variraju zavisno od stranačke pripadnosti. Tako 86 posto Demokrata i samo deset posto Republikanaca tvrdi da bi Trump trebao biti optužen za krivično djelo. Među Republikancima, 68 posto njih tvrdi da Trump ne bi trebao biti optužen i 21 posto tvrde da ne znaju dovoljno o tome.

 

(StarMo)