Naslovnica Život Skoro 600 Iračana bi se vratilo kući sa poljske granice

Skoro 600 Iračana bi se vratilo kući sa poljske granice

108

Bagdad — Iračka vlada saopćila je da će u četvrtak ove sedmice organizovati let za repatrijaciju, na dobrovoljnoj osnovi, svojih državljana koji se nalaze na granici Poljske i Bjelorusije.

– Irak će organizovati prvi let za one koji se žele dobrovoljno vratiti 18. novembra iz Bjelorusije – rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ahmed al-Sahaf iračkoj televiziji, javlja AFP.

Nije rekao koliko će ljudi biti na letu Minsk-Bagdad, ali je rekao da za sad raspolaže informacijom da je 571 državljanin Iraka izrazio želju da se vrati u Bagdad.

Hiljade migranata s Bliskog istoka, uključujući mnoge iz autonomne regije Kurdistan u sjevernom Iraku, nalaze se na granici EU-a i Bjelorusije, u vakuumu između EU-a i SAD-a s jedne strane i Bjelorusije i Rusije s druge strane.

Zapadne zemlje optužuju vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je stvorila krizu tako što je poticala migrante da dođu u Bjelorusiju, a zatim ih odvela do granice.

Redovne letovi između Bagdada i Minska obustavljene su od augusta, dok su bjeloruske diplomatske misije u Bagdadu i Arbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, zatvorene više od sedmicu dana.

(StarMo)