Naslovnica Politika Skopljaković: HDZ godinama blokira institucije

Skopljaković: HDZ godinama blokira institucije

132
Dragan Čović

Sarajevo — Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković ističe da HDZ još od završetka izbora 2018. godine blokira formiranje Vlade Federacije BiH, “a sada predsjednik HDZ-a Dragan Čović spočitava drugima da blokiraju rad institucija, a mi šutimo”.

– Glas Martina Raguža bio je odlučujući da se prije četiri godine uvedu nove tehnologije na biračka mjesta, kako bi se spriječile krađe i gle čuda, “nositelji europskih vrijednosti” odlučili su se ne glasati za te izmjene i tako jasno dali do znanja da su oni za krađu. To isto gledamo i ovih dana te se izmišljaju različiti razlozi kako bi se opravdala i nastavila krađa, a mi šutimo – poručuje Skopljaković, prenosi Novinska agencija Patria.

Napominje da je u posljednje vrijeme riječ konstitutivni toliko u opticaju da se istrošila do te mjere i prerasla u konstruktivni. Konstruktivni za razaranje i omalovažavanje države BiH gdje su se ujedinile domaće i strane snage.

– Pa zar smo tako kratkog pamćenja da smo zaboravili da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku po apelaciji Alije Izetbegovića prema kojoj su “Hrvati, Srbi i Bošnjaci konstitutivni na teritoriji cijele BiH”, a u kojoj stoji kako je “konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava BiH”. “Za” su glasali bošnjačke i strane sudije, dok su hrvatske i srpske glasali protiv. Sudije Hrvati glasali su protiv konstitutivnosti Hrvata na cijelom prostoru BiH. Šta bi bilo da je glasano suprotno, Hrvati bi sada bili nacionalna manjina, pa ko je ovdje izdajnik hrvatskih interesa i ko je naložio hrvatskim sudijama da glasaju protiv konstitutivnosti, a mi i dalje šutimo – navodi Skopljaković i dodaje:

– Da smo sve ove godine bili iskreno konstruktivni koliko smo lažno konstitutivni, Bosna i Hercegovina bi danas bila pred vratima EU-a, a ne ovakva rastrgana i razapeta u trokutu Sarajevo – Zagreb – Beograd. Može li se vjerovati nekada žestokim protivnicima, a danas licemjernim zagovarateljima konstitutivnosti sa figom u džepu?

(StarMo)