Naslovnica Mostar Škola i korona: Udruga Naša djeca pita…

Škola i korona: Udruga Naša djeca pita…

362
foto: arhiva

Mostar — Udruga roditelja “Naša djeca” iz Mostara saopštila je u četvrtak na svojoj Facebook stranici da su prikupili više pitanja od roditelja u vezi sa početkom nastave u uslovima epidemije korona virusa.

Ta pitanja su, kako je saopšteno, proslijedili Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a i Zavodu za javno zdravstvo HNK-a.

Prvo pitanje je ukoliko se u jednom razredu pojavi pozitivan slučaj na Covid 19, zašto cijeli razred mora u samoizolaciju, a ne samo dijete ili učitelj/nastavnik koje je pozitivno?

Nadalje pitaju zašto je fokus stavljen na 15 učenika u razredu kad je u većini slučajeva broj učenika oko 20?

Nakon 14 dana samoizolacije mora li dijete koje je bilo pozitivno imati dva negativna testa ili se vraća u školu nakon što je tri dana bez simptoma, pitaju, takođe, iz te udruge.

Jedno oid pitanja je i hoće li se svako febrilno stanje tretirati kao Covid, te mogu li roditelji poslati dijete u školu kojem curi nos bez temperature?

“Molimo Vas za pojašnjenje mjerenja temperature pri ulasku u školu, zašto ne kod kuće pri polasku u školu? Kakav je status roditelja ako dijete mora u samoizolaciju (dijete u kontaktu s pozitivnom osobom)?”, takođe pitaju iz Udruge Naša djeca.

(StarMo)