Naslovnica Mostar Škola i korona: Mora cijela grupa u izolaciju

Škola i korona: Mora cijela grupa u izolaciju

866

Mostar — Sastanak o jasnijem definiranju mjera za početak školske 2020./2021. godine, kojeg je u srijedu u Mostaru organizirala Udruga roditelja “Naša djeca 2014.” nije urodio plodom, a na sastanak nije došao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Sastanku su se odazvali direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Nermin Avdić, predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš te direktor Zavoda za školstvo Mostar Željko Ćorić.

Udruga roditelja uputila je šest zahtjeva među kojima je i zahtjev da se u slučaju zaraze koronavirusom jednog djeteta ne šalje cijeli razred u izolaciju, već samo pozitivno dijete. Međutim, taj zahtjev, kako je istakao Avdić, ne može se ispuniti.

– To se definitivno ne može jer bi u tome slučaju jedno dijete koje je pozitivno prenijelo drugom djetetu i na taj način bi se sva djeca inficirala i oboljela u tom razredu – kazao je Avdić. Smatra kako je najbolje rješenje dvije sedmice izolacije i onda tu grupu nakon dvije sedmice kao potpuno zdravu vratiti dalje na nastavu, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Avdić je naveo kako se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava te da je glavni krivac za to nepoštivanje mjera.

Prema njegovim riječima, problem je što djeca ne poštuju neke druge mjere kao što je prevoz autobusom do škola, koji nije adekvatno organiziran.

Avdić je istakao kako je dosta roditelja neodgovorno, te da se ne ponaša adekvatno i ne pridržava mjera. Ponovio je kako se mjere koje su preporučene ne provode.

Istakao je kako su veliki problem svadbeni saloni, kao i nepridržavanje mjera na radnom mjestu, distanca, kafići i noćni barovi koji rade. Avdić navodi kako nije vidio da policija zatvara kafiće i noćne barove kao što se to radi u Sarajevu.

Članica Udruge roditelja “Naša djeca 2014.” i doktorica Borislava Šarić kazala je kako sastanak nije urodio plodom.

– Naš prvi zahtjev vezan za samoizolaciju nije usvojen. Ustvari, tokom ovog sastanka smo shvatili ono što smo znali i prije, a to je da se odgovornost prebacuje s jednih na druge. Razočarani smo što se ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK nije pojavio na sastanku, a ministar je jedan od ključnih momenata u ovom svemu – istakla je Šarić.

Navela je kako se u petak sastaju krizni štabovi, te da su rekli da će porazgovarati o tim stvarima koje su sada čuli.

– Mi kao Udruga roditelja ćemo se konsultirati o tome hoćemo li čekati taj petak da vidimo njihova rješenja ili ćemo ići u krajnjem slučaju na ulicu – istakla je Šarić.

Poručila je da “kao roditelji trebamo stati uz svoju djecu jer na ovakav način nećemo dobiti kvalitetno obrazovanje, nećemo dobiti ništa”.

– Nauštrb djece mi štitimo sebe. Budimo realni, mali broj djece oboli, više se brinemo za sebe, za svoje starije i to je normalno ali treba naći neki kompromis. A kompromis je ustvari suživot sa ovim virusom, nema drugog – kazala je Šarić.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš mišljenja je da se ne mogu primjenjivati iste mjere i za osnovnu i za srednju školu.

Ima dosta nelogičnosti, navodi Lauš a kao primjer ističe kako djeca ulaze u školu s maskama, a prije toga su se vozili u autobusu u kojem je 30 učenika bez maske. Pita se imaju li ovakve mjere smisla.

(StarMo)