Naslovnica Mostar Skok za Srebrenicu “dok je Mosta i skakača”

Skok za Srebrenicu “dok je Mosta i skakača”

165

Mostar — Višestruki šampion skokova sa Starog mosta u disciplini ‘na noge’ i član Kluba skakača u vodu “Mostari”, Igor Kazić, izveo je u subotu, u 11 sati i 7 minuta, skok sa Starog mosta u Mostaru, bez aplauza, posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Na taj način, Klub skakača u vodu “Mostari” i ove godine je odao počast stradalima u srebreničkom genocidu.

“Kao i svake godine, Klub skakača u vodu ‘Mostari’, na ovu tužnu godišnjicu uradi ono najmanje i najviše što možemo, znači, skok bez aplauza. Skok bez aplauza je jednostavno počast za sve poginule u genocidu u Srebrenici”, izjavio je novinarima portparol Kluba, Saša Oručević, podsjetivši da se svaki skok sa Starog mosta nagradi aplauzom, osim “u ovim tužnim trenucima”.

“Na taj način, nama svojstven, odajemo počast svim poginulim u genocidu u Srebrenici i da se nikad nikome ne ponovi na svijetu”, dodao je Oručević.

On je rekao i da se tradicija odavanja počasti stradalima u srebreničkom genocidu održava još od kraja rata u Bosni i Hercegovini, 1995. godine. “Znači, prestankom ratnih djelovanja mi to radimo, skoro je 25 godina. Onaj dan nismo, jer bila je to ta vijest. Skakali smo sa ostataka Mosta, skakali sa obnovljenog Starog mosta i ova tradicija neće prestati dok je Mosta i skakača”, kazao je Oručević.

Manifestacija je upriličena, kako su iz Kluba skakača u vodu bili i najavili, uz poštivanje epidemioloških mjera protiv širenja zaraze koronavirusom.

(StarMo)