Naslovnica Mostar Skok broja zaraženih medicinskih radnika

Skok broja zaraženih medicinskih radnika

965

Mostar – Iz sedmice u sedmicu, na području koje pokriva Javna ustanova (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar sve je više novozaraženih koronavirusom (SARS CoV-2), saznaje se iz izvora bliskih zdravstvenom sistemu.

“Presjek ove sedmice je 95 novozaraženih i 21 oporavljen pacijent na području koje pokriva JUDZ SG Mostar”, potvrdio je te podatke za portal StarMo koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

“Imamo jedan klaster sa svadbe; imamo također nagli skok zaraženih medicinskih radnika, prosvjetnih radnika i učenika. Ove tri zadnje spomenute grupe ne možemo povezati sa klasterima u ustanovama, jer su testirani kao primarni kontakti”, kazao je Frko.

Zapravo, medicinski radnici, prosvjetari i učnici su imali pozitivne u porodicama na SARS CoV-2, prije nego što su se kod njih pojavili simptomi, te su na osnovu protokola primarnih kontakata testirani i, nažalost, imali su pozitivan nalaz na SARS CoV-2, objašnjavaju iz JU DZ Stari grad Mostar.

“Epidemiloška situacija je teža iz dana u dan, te nas po svemu sudeći čeka težak period”, ističe Kamil Frko.

Zdravstveni radnici se nadaju da će organi vlasti poduzeti konkretne mjere, kako bi se pokušali epidemiju koronavirusa staviti pod kontrolu.

“U suprotnom, mogli bi gledati neželjene slike iz naših gradova uzrokovane epidemijom SARS CoV-2”, naglasio je koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

(StarMo)