Naslovnica BiH Skočibušić: Još ne možemo skratiti period izolacije

Skočibušić: Još ne možemo skratiti period izolacije

86

Mostar — Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje perioda izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje perioda izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19, ali na žalost nismo to još u mogućnosti s obzirom da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa”, izjavio je za Fenu direktor Zavoda za zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

On smatra da će uskoro i u BiH doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom da je taj soj već dominantan u Evropi.

Nova istraživanja su pokazala naime da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.

“Ukoliko bismo skratili izolaciju sada dok je delta genetska varijanta predominantna to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa”, objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo F BiH, prenose u petak bh. portali.

Inače, u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4455 uzoraka, od čega je 1 889 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

(StarMo)