Naslovnica Izdvojeno SKB “u posebnom režimu” – Neki ljekari i sestre u izolaciji

SKB “u posebnom režimu” – Neki ljekari i sestre u izolaciji

794
foto arhiva

Mostar — Činjenica da je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hercegovini donijela je i spoznaju o tome da je virus “ušao među bolničko osoblje”, ali i izazvala potpuno haotično stanje u Mostaru – piše avaz.ba.

Iako niko od nadležnih ne želi potvrditi informaciju koja cijeli dan kruži o tome da je zaraženi muškarac boravio u Italiji, u Veroni, i da je to sakrio od ljekara, ipak se strah pojavio kod brojnih građana, jer je, kako smo neslužbeno saznali, “riječ o poslovnom čovjeku u Mostaru koji je u proteklih desetak dana, otkad se vratio iz Italije, imao na stotine kontakata”.

Također, na društvenim mrežama pojavio se snimak čiju autentičnost nije moguće potvrditi, a na kojem jedna od uposlenica govori kako je pacijent prvo doveden na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar, da bi tek nakon pregleda i sumnje na koronavirus bio upućen u Kliniku za infektivne bolesti.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić kazao je za porzal Klix.ba, kako je “cijela bolnica u posebnom režimu”.

“Na CUM-u su dva liječnika bila u kontaktu sa zaraženim, i jedan na odjelu pulmologije, te smo ih poslali u izolaciju kao i medicinske sestre koje su bile u kontaktu i jednog inženjera radiologije. Dakle čitavu grupu ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim poslali smo i u kućnu izolaciju. Cijeli prostor bolnice se dezinficira i uveden je izvanredni režim funkcioniranja”, kaže Kvesić.

Najveći problem je kako ističe činjenica da je pacijent u anamnezi rekao liječnicima kako nije boravio nigdje izvan Bosne i Hercegovine, pa nije ni tretiran kako potencijalno zaražen koronavirusom, nego je primljen na CUM i Odjel pulmologije, čime je ugrozio brojne živote.

(StarMo)