Naslovnica Mostar SKB Mostar se vraća “u normalu”

SKB Mostar se vraća “u normalu”

159
foto arhiva

Mostar — S obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju kao i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH i HNK-a, Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar je poduzela sve mjere i aktivnosti vezane za normalizaciju rada, prema trenutnim uputstvima, saopšteno je iz SKB Mostar.

Iz SKB Mostar podsjećaju da su se prošle sedmice u SKB Mostar počeli obavljati svi specijalističko-konsultativni pregledi. Prilikom dolaska, pacijent je obavezan donijeti uputnicu, eventualne ranije nalaze i epidemiološki list koji se popunjava u pripadajućem Domu zdravlja.

Prije zakazanih operativnih zahvata obavezno je testiranje na COVID-19.

Klinički zavod za mikrobiologiju nastavlja sa svakodnevnim testiranjima na COVID-19 medicinski indiciranih pacijenata, a pored toga obavlja i tzv. komercijalna testiranja na COVID- 19 za osobe koje putuju u inostranstvo, a čija je cijena prihvaćena prema preporuci važećeg cjenika zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ukupna cijena molekularnog testa COVID-19 je 215,20 KM).

“Smatramo važnim za istaći da se na području Hercegovine jedino u SKB Mostar obavljaju testiranja PCR metodom čiji se rezultati smatraju apsolutno i jedino relevantnim kao pokazatelj prisutnosti virusa u organizmu, te su kao takvi meritorni za putovanja u inostranstvo”, saopštavaju iz SKB Mostar.

Klinika za kožne bolesti, koja je u proteklom periodu bila izmještena, vratila se u svoje prostorije na 3. sprat bolničke zgrade u Ulici kralja Tvrtka, te je počela s radom u punom kapacitetu.

Klinika za infektivne bolesti također je počela s redovnim radom, te prima sve infektološke pacijente u svojim prostorijama na 2. spratu bolničke zgrade u Ulici kralja Tvrtka.

Trijažni šator ispred Klinike za infektivne bolesti će se koristiti i dalje za obradu suspektnih bolesnika na COVID-19 infekciju, a prostorije Respiracijskog centra u prizemlju, do daljnjeg će ostati u punoj pripravnosti spremne za eventualni prijem novih COVID-19 bolesnika, saopštavaju iz SKB Mostar.

(StarMo)