Naslovnica Mostar SKB Mostar: Oprema kao u najvećim centrima za epilepsiju

SKB Mostar: Oprema kao u najvećim centrima za epilepsiju

516

Mostar — Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dobila je dva savremena EEG uređaja s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa uz pomoć kojeg će ta zdravstvena ustanova značajno unaprijediti dijagnostiku i tretman pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom.

Neurolog s Klinike za neurologiju SKB Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako se radi o opremi koja se koristi u najvećim svjetskim centrima za epilepsiju.

Uz pomoć nove opreme SKB Mostar umrežen je s medicinskim centrima u regiji tako da pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će sve usluge moći dobiti u mostarskoj bolnici.

“Postajemo dio onoga što cijeli svijet trenutno sada podiže – telemedicinski centar. Uvezujemo se s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Naši pacijenti sada fizički ne moraju ići po savjet, mišljenje, preporuku, najvećih stručnjaka iz ovog polja, nego će to dobiti na dnevnoj bazi zahvaljujući našoj komunikaciji i 24-satnoj povezanosti”, kazala je dr. Pejanović-Škobić, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podsjetio je da je EEG uređaja za mostarsku bolnicu nabavljen u okviru projekta NeurNet “Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti”. Radi se o prekograničnom projektu sufinansiranom od Evropske komisije u okviru Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, a ukupna vrijednost projekta je 250.000 maraka.

“Ovim zaokružujemo projekat NeurNet te otvaramo novo poglavlje pružanja zdravstvenih usluga na većem nivou. Pacijenti iz cijele Federacije ne moraju više ići u inostranstvo i moći će se ovdje liječiti. SKB Mostar bit će povezan s referentnim centrom KB Dubrava u Zagrebu, kao i bolnica u Novoj Biloj i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla koji su učesnici ovog projekta”, dodao je ministar Bevanda.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić istakao je kako je ovo još jedan veliki korak u razvoju mostarske zdravstvene ustanove. “Cilj Bolnici je da se ovdje odrađuje sve ono što treba za naše pacijente. Mi smo ovim činom dijagnostički zaokružili neurologiju i neuropedijatriju”, poručio je Kvesić.

Jedan od uređaja dobio je i Klinički odsjek za neuropedijatriju što će, po riječima neuropedijatrice dr. Ane Boban Raguž, biti od velike pomoći za njene male pacijente.

“Farmakorezistentna epilepsija, epilepsija koja ima slabiji odgovor na terapiju, javlja se u ranoj dobi. Može se javiti u bilo kojoj dobi kod djece i već u ranoj fazi bolesti, pa će ovo za nas biti veliki napredak. Slijedi nam umrežavanje s drugim centrima koji se bave problematikom epilepsije u dječjoj dobi”, kazala je dr. Raguž.

(StarMo)