Naslovnica Mostar SKB Mostar: Lažni nalazi na društvenim mrežama

SKB Mostar: Lažni nalazi na društvenim mrežama

471
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar oglasila se saopćenjem za javnost u kojem kažu da su zaposlenici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku izloženi svakodnevnim neugodnostima.

Kako se navodi u saopćenju, jedna od takvih je pojava lažnih nalaza na COVID-19, te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama čiji podaci ukazuju na, pojednostavljeno rečeno, loš proizvod „photoshopa“. Na takvim nalazima utvrdili su brojne lažirane podatke:

-ime i prezime pacijenta ne postoji u bolničkom informatičkom sistemu kao i na platformi FBiH gdje su navedena imena svih testiranih osoba;

-laboratorijski i registracijski brojevi koji se navode na nalazima također ne postoje u bolničkom informatičkom sistemu (BIS-u);

– na nalazu uvijek uz pečat ljekara stoji i potpis, što na spomenutim lažiranim nalazima nije slučaj;

– u navedenim podacima lažira se i datum izrade nalaza čime se sugerira da se istovremeno izdaju pozitivni i negativni nalazi.

„Svaka minuta u radu testiranja na COVID-19 nam je više nego dragocjena, te nas zaista žalosti činjenica što moramo trošiti vrijeme na analiziranje lažnih nalaza“, poručili su mikrobiolozi SKB Mostar.

Pored navedenog, zaposlenici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku svakodnevno su izloženi usmenim vrijeđanjima čije riječi nije primjereno citirati, a bilo je čak i pokušaja fizičkog nasrtanja.

“Uprkos izuzetnom razumijevanju za strah i brigu koje građani imaju vezano za zdravlje, kako lično tako i svojih najbližih, oštro osuđujemo svaki vid omalovažavanja, vrijeđanja i plasiranja lažnih informacija u javnost kojima se degradiraju pa i izlažu opasnosti naši zaposlenici Mikrobiologije koji u ovoj pandemiji snose i izdržavaju najveći teret cjelokupnog zdravstvenog sistema”, navodi se u saopćenju.

(StarMo)