Naslovnica Mostar SKB Mostar: Incidenca se udvostručava!

SKB Mostar: Incidenca se udvostručava!

401
SKB Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u narednim danima očekuju povećan broj hospitaliziranih zbog covida-19 te upozoravaju kako se u zadnje tri sedmice incidenca u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu, svake sedmice udvostručava što je, kako kažu, očekivano s obzirom na povećan broj okupljanja tokom mjeseca decembra i povećanog dolaska turista.

“Narednih dana očekujemo povećan broj hospitaliziranih zbog covida-19, kao i povećan broj hospitalizacija zbog bakterijskih komplikacija koje su česte komplikacije respiratornih virusa što je uobičajeno u zimskim mjesecima, posebno kod influence koja cirkulira među našom populacijom”, rečeno je Feni iz SKB Mostar.

U zadnje tri sedmice incidenca u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu, svake sedmice se udvostručava što je očekivano s obzirom na povećan broj okupljanja tokom mjeseca decembra i povećanog dolaska turista, dodaju iz te zdravstvene ustanove, prenose mostarski portali u srijedu.

Nadalje navode kako je prema dnevnim izvještajma vidljivo povećanje broja testiranih osoba na covid-19, povećan broj pozitivnih testova, a posljedično i povećan broj hospitalizacija.

U SKB Mostar trenutno je hospitalizirano 99 pacijenata, uglavnom starije dobne populacije s pridruženim komorbiditetima.

Na pitanje ima li među hospitaliziranim vakcinisanih i u kojem postotku, ističu kako je omjer vakcinisanih i nevakcinisanih i dalje isti, tj. oko 85 posto je nevakcinisanih pacijenata.

Dodaju kako za sada nema hospitaliziranih pacijenta koji su primili treću dozu vakcine.

U SKB Mostar također trenutno nema hospitalizirane djece zbog koronavirusa ili gripe i zasad u toj zdravstvenoj ustanovi nije zabilježen nijedan slučaj flurone.

(StarMo)