Naslovnica Život Skandal u Vatikanu: Optužbe za krađu novca i podmićivanje svjedoka

Skandal u Vatikanu: Optužbe za krađu novca i podmićivanje svjedoka

217

Vatikan — Dok papa Franjo pokušava da vjernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smijenjeni uticajni kardinal Giovanni Angelo Becciu optužen je da je ukrao stotine hiljade eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke kako bi osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kardinal Becciu (72) optužen je da je ukrao 700.000 eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke u Australiji da negativno svjedoče protiv njegovog rivala kardinala Georgea Pella, da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše The Times, pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Pell (79) prije povratka u Australiju 2017., gdje je osuđen za zlostavljanje dječaka iz hora u Melbourneu 90-ih godina, a potom oslobođen u žalbenom postupku, bio je ministar finansija u Vatikanu, gdje se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanjem novcem protivio kardinal Becciu.

Citirajući procurile dokumente, italijanski listovi La Repubblica i Corriere della Sera izvijestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju da je kardinal Becciu želio tim novcem definitivno omesti Pellov program transparentnosti koji je, ističe The Times, zaprijetio da objelodani Becciuovo navodno korumpirano upravljen novcem Vatikana.

Kardinal Becciu je prije nego što ga je papa Franjo postavio da vodi odjel za proglašenje svetaca, između 2011. i 2018. kao zamjenik državnog sekretara Vatikana imao uticajnu ulogu u distribuiranju i investiranju miliona eura donacija katolika.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)