Naslovnica Izdvojeno Skandal: Policija RH ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

Skandal: Policija RH ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

461

Zagreb — Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske reagiralo je večeras na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Ponudili su “objašnjenje” u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su učestvovala na stonoteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog takmičenja.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

“Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH”, kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)