Naslovnica Region Sjeverna Makedonija neće čekati na Španiju

Sjeverna Makedonija neće čekati na Španiju

365

Skoplje — Sjeverna Makedonija će Sjevernoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati prije nego što posljednja članca te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj “plan B” jer će 11. februara Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvjesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju sa sjednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma Sjeverne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na “usvajanje sa odloženim dejstvom”, prenosi Beta.

“Prijedlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Sjeverne Makedonije i da bude deponovana u Washingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi”, piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je posljednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

(StarMo)