Naslovnica Život Sjeverna Koreja: Vrlo važan raketni test

Sjeverna Koreja: Vrlo važan raketni test

337
foto arhiva

Pjongjang — Sjeverna Koreja je javila da je izvela još jedan test na poligonu za lansiranje, kako bi “ojačala svoju strategiju nuklearnog odvraćanja”, objavila je u subotu državna novinska agencija KCNA.

Prije sedam dana KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela “vrlo važan” test na lansirnom mjestu Sohae, a riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti.

U najnovijem izvještaju KCNA navodi da je lansiranje u petak bio “uspješan test velike važnosti”, ali ne kaže šta se testiralo.

Kasnije u subotu je načelnik Generalštaba sjevernokorejske vojske Pak Jong-chon rekao da je cilj proba da se poboljša odbrana Sjeverne Koreje kroz razvoj novog oružja.

“Neprocjenjivi podaci, iskustvo i nove tehnologije, stečeni u nedavnim testovima istraživanja odbrambene nauke, bit će u potpunosti primijenjeni na razvoj još jednog strateškog oružja Sjeverne Koreje za definitivno i pouzdano obuzdavanje i nadvladavanje nuklearne prijetnje SAD-a”, kazao je Jong-chon.

(StarMo)