Naslovnica Život Sjeverna Koreja: Virus dolazi s vjetrom

Sjeverna Koreja: Virus dolazi s vjetrom

251

London — Sjeverna Koreja je upozorila svoje građane da ostanu u kućama zbog strahovanja da bi “žuta prašina” koja puše iz Kine mogla donijeti koronavirus sa sobom.

Ulice glavnog grada Pyingyanga su bile doslovno puste u četvrtak nakon tog upozorenja, javlja BBC.

Ta tajnovita država tvrdi da nema slučajeva koronavirusa, ali je u stanju visoke pripravnosti od januara, striktno zatvorivši granice, te ograničavajući kretanje.

BBC podsjeća da nema poznate povezanosti između oblaka sezonske prašine i covida-19.

Međutim, Sjeverna Koreja nije jedina država koja tvrdi da ima te povezanosti. BBC navodi da je i Turkmenistan takođe tvrdio da je prašina puna virusa razlog zbog kojeg je građanima rečeno da nose maske. Demantovali su da nastoje prikriti izbijanje epidemije.

Korejska centralna televizija (KCTV), koja je pod kontrolom države, emitovala je poseban vremenski izvještaj u srijedu, upozoravajući na dolazak žute prašine sljedećeg dana. Najavili su i zabranu izvođenja vanjskih građevinskih radova širom zemlje.

Žuta prašina odnosi se na pijesak iz pustinja u Mongoliji i Kini koja s vjetrom dolazi u Sjevernu i Južnu Koreju u određeno doba godine, podsjeća BBC. Pomiješana je sa toksičnom prašinom kojka već godinama izaziva zabrinutost za zdravlje u objema državama.

(StarMo)