Naslovnica Život Sjeverna Koreja: Vakcine isporučite nekom drugom

Sjeverna Koreja: Vakcine isporučite nekom drugom

136
foto: VOA/AFP - ilustracija

New York/Pyongyang — Vlasti Sjeverne Koreje predložile su programu Ujedinjenih nacija za distribuciju vakcine protiv korona virusa – Covax da njoj namijenjenih gotovo tri miliona doza kineskih vakcina pokloni onim zemljama sa ozbiljnom epidemijom i dodala da se može pohvaliti savršenom borbom protiv tog virusa.

Program UN za djecu (Unicef) koji nabavlja vakcine u ime Covaxa, saopštio je u utorak uveče da je sjevernokorejsko Ministarstvo zdravlja najavilo da bi 2,97 miliona doza vakcine Sinovac, namijenjeno toj zemlji, trebalo da isporuči nekom drugom, prenosi Beta pozivajući se na AP. Ministarstvo je dodalo da će nastaviti kontakt sa Covaxom narednih nekoliko mjeseci.

Covaxs je odredio i 1,9 miliona doza vakcine AstraZeneca, ali isporuka kasni.

Stručnjaci smatraju da je Sjeverna Koreja i dalje usredsređena na stroge karantine i granične kontrole kako bi spriječila širenje korona virusa, a čini se da su u toj zemlji vakcine sekundarni prioritet.

Vlasti Sjeverne Koreje saopštile su da nemaju nijedan slučaj zaraze korona virusom, a u jednom izvještaju se navodi da je u toj zemlji od 19. augusta testirana 37.291 osoba i da nijedna nije bila pozitivna na virus, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(StarMo)