Naslovnica Život Sjeverna Koreja prijavila šest novih smrtnih slučajeva

Sjeverna Koreja prijavila šest novih smrtnih slučajeva

131
foto: Reuters - ilustracija

Pyongyang — Sjeverna Koreja izvijestila je o šest novih smrtnih slučajeva u valu širenja korona virusa, a vojska je mobilizirana za distribuciju medicinskih potrepština, objavio je državni medij KCNA, prenosi Reuters.

Državni štab za prevenciju epidemija izvijestio je o još 269.510 osoba koje imaju simptome groznice. Ukupan broj preminulih porastao je na 56 u ponedjeljak navečer, saopštili su iz KCNA. Nije navedeno koliko je ljudi pozitivno testirano na COVID-19, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Moćna snaga” vojnog medicinskog korpusa poslana je kako bi poboljšala snabdijevanje lijekovima u glavnom gradu Pjongjangu, središtu prve priznate epidemije u zemlji, dan nakon što je lider Kim Jong Un naredio hitno raspoređivanje.

Prema izvještaju KCNA misija tima je usmjerena na “ublažavanje javnozdravstvene krize koja prevladava u glavnom gradu Pjongjangu”, nazvavši je vitalnom za tekuću kampanju protiv epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ranije da bi se COVID-19 mogao brzo proširiti u Sjevernoj Koreji, gdje programi vakcinacije tek trebaju započeti.

“S obzirom na to da zemlja tek treba pokrenuti proces vakcinisanja protiv COVID-19, postoji rizik da se virus brzo širi među masama ako se ne obuzda hitnim i odgovarajućim mjerama”, rekao je Poonam Khetrapal Singh, regionalni direktor WHO-a za jugoistočnu Aziju.

Iz WHO-a su također rekli da još nisu dobili informacije o prijavljenoj epidemiji direktno od lokalnih vlasti.

Zemlja je prošle sedmice objavila svoje prve potvrđene slučajeve COVID-19 iako stručnjaci vjeruju da virus vjerojatno kruži već neko vrijeme.

Kim je uveo “maksimalne hitne” kontrole virusa, uključujući zatvaranje i ograničavanje okupljanja na radnim mjestima.

Međunarodna zajednica je prošle godine ponudila da SJevernoj Koreji isporuči milione vakcina AstraZeneca i kineskih vakcina, ali je Pjongjang tvrdio da je kontrolisao COVID-19 zatvaranjem svojih granica početkom januara 2020.

Sjeverna Koreja dijeli kopnene granice sa Južnom Korejom i Kinom, koje su se borile protiv epidemije. Kina se sada bori da obuzda talas omikrona sa zatvaranjem u svojim najvećim gradovima.

Južna Koreja je ponudila da pošalje neograničenu pomoć Sjeveru ako bude zatraženo, uključujući doze vakcine, zdravstvene radnike i medicinsku opremu.

(StarMo)