Naslovnica Izdvojeno “Sjeli” Komšić i Trudeau – Evo o čemu su razgovarali…

“Sjeli” Komšić i Trudeau – Evo o čemu su razgovarali…

413
Komšić i Trudeau

Ottawa — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s premijerom Kanade Justinom Trudeauom u Ottawi gdje su razgovarali “o bilateralnim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, s naglaskom na unapređenje te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja”.

Poseban akcent stavljen je na potencijalni projekt plinofikacije, kao i snabdijevanja tečnim plinom u BiH. Sagovornici su se saglasili da bi Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije. Predsjedavajući Komšić također je zahvalio premijeru Trudeauu na humanom prihvatu bh. građana u Kanadu, kojih, prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Razgovarano je o strategiji koja bi unaprijedila privredne i turističke potencijale Bosne i Hercegovine, u čijoj bi realizaciji aktivnu ulogu imala bh. dijaspora koja živi u Kanadi. Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja počasnog konzulata u BiH, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo dosadašnju bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Kanade.

Tema razgovora bila je i potreba potpisivanja sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvog koraka ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Komšić potvrdio je zvaničnu podršku Bosne i Hercegovine Kanadi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, zbog čega je premijer Trudeau zahvalio predsjedavajućem Komšiću i Bosni i Hercegovini i iskazao važnost ove značajne podrške, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)