Naslovnica Mostar Sjednica o deponiji Uborak: Evo šta je zaključilo Gradsko vijeće

Sjednica o deponiji Uborak: Evo šta je zaključilo Gradsko vijeće

163

Mostar — Gradsko vijeće Mostara u četvrtak je iza 18 sati okončalo višednevnu tematsku sjednicu o deponiji Uborak.

Na sjednici je, među ostalim, osam firmi iz Bosne i Hercegovine i cijele Evrope iznijelo svoje planove na koji bi riješili problem otpada u Gradu Mostaru. To su firme Grizelj, Lubo Systems, Conekt UG, Nehlsen Group Oliver Gross, Revi Tec, HD Razvoj, CS Asset Managament, te ALBA. Prijedlozi uključuju spaljivanje otpada, proizvodnju struje iz smeća i slično, te sortiranje i reciklažu smeća, kao i druge načine rješavanja problema otpada u Mostaru. Projekti su teški desetine miliona maraka.

Nakon cjelodnevne rasprave, vijećnici su većinom usvojili prvi zaključak da će se u proceduri izmjena i dopuna prostornog plana Grada Mostara, odrediti lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru, te – ako bude potrebe – inicirati prema većim nivoima vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNK, FBIH i BiH, u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Vijećnici iz opozicije su argumentirali da takav zaključak ne spominje eksplicitno novu lokaciju za odlaganje otpada.

Drugi zaključak, usvojen jednoglasno, je da će Grad Mostar obezbjediti finansijska sredstva, predviđena Planom prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar – kojeg je izradilo Ministarstvo okoliša FBIH – putem grant-sredstava sa većih nivoa vlasti i međunarodnih finansijskih organizacija i kreditnim zaduženjima kod banaka.

Treći zaključak, koji je takođe jednoglasno usvojen je da će gradonačelnik Mostara formirati radnu grupu, koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove, Gradske uprave, vanjski saradnici iz oblasti zaštite okoline, ekologije, vodoprivrede, šumarstva itd.

Zadaci radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i da nakon analize predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najprovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju, koja je povoljna za Grad Mostar, a koja je u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom Federacije BiH.

Sljedeći zadatak radne grupe je da prati daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci Mostar, a posebno po pitanju provođenja Plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar i da kvartalno izvještava Gradsko vijeće Grada Mostara o provedenim aktivnostima.

(StarMo)