Naslovnica Mostar Sjednica Gradskog vijeća: Kako zakrpiti rupu u budžetu Mostara?

Sjednica Gradskog vijeća: Kako zakrpiti rupu u budžetu Mostara?

365
foto: ilustracija

Mostar — U Gradskoj vijećnici Mostar u toku je treća redovna sjednica Gradskog vijeća na kojoj se, između ostalog, raspravlja i o Nacrtu budžeta za ovu godinu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o budžetu podsjetio kako u njemu postoji poprilična ‘rupa’ zbog epidemije koronavirusa.

– Međutim, lično sam zadovoljan. Imamo dosta projekata iz prošle godine koji su preneseni i nisu odrađeni, tako da ćemo imati popriličan iznos za projekte koji su građanima jako bitni, a od životno važnosti su – istakao je Kordić u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

Dodao je kako je zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća u pregovorima s elektroprivredama da se zakrpi ta budžetska rupa koja iznosi oko 5 miliona maraka.

– Predsjednik i ja komuniciramo s elektroprivredama, da probamo to zakrpiti, i na dobrom smo tragu. Optimista sam jer smo uspjeli čak i u nacrt staviti i neke socijalne mjere koje ćemo iskomunicirati s vijećnicima – kazao je Kordić, dodajući kako bi svima bilo draže da ima više novca u budžetu, prenijeli su u utorak bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Prema njegovim riječima, riječ je oko 89 miliona maraka od čega je puno prenesenih sredstava.

Prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića, na dnevnom redu je, uz ostalo, i Izrada programa rada Gradskoga vijeća, zatim imovinski predmeti koji su od prošloga saziva Gradskoga vijeća u obradi, te davanje saglasnosti na imenovanje glavnog savjetnika Grada Mostara.

Komentirajući napise u medijima kako je većina članova Komisije za izbor i imenovanje glasala protiv imenovanja Radmile Komadine za novu-staru glavnu savjetnicu gradonačelnika koja je na toj funkciji od 2006. godine, Marić je rekao kako je o riječ o nesporazumu.

– Komisija za izbor i imenovanje je radno tijelo Gradskog vijeća. Njena obaveza je samo da pregleda materijale koji idu na sjednicu i oni ne odlučuju. Vijeće odlučuje o izborima, a mora proći prethodno njihovo odobrenje. A nikakva odluka njihova se nije očekivala niti se traži od komisije da glasaju, pojasnio je Marić.

Kordić je istakao kako je jasna procedura te kako savjetnik mora biti izabran od četiri vijećnika srpske nacionalnosti.

– Moj prijedlog lično jest da to bude Radmila Komadina, a klub vijećnika iz srpskog naroda se slaže s tim prijedlogom – komentirao je Kordić.

(StarMo)