Naslovnica Mostar “Sjećaš li se Sarajeva” u Centru za kulturu

“Sjećaš li se Sarajeva” u Centru za kulturu

393
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Poznati svjetski fotograf, Milomir Kovačević Strašni predstaviće se mostarskoj publici izložbom, čije je otvaranje predviđeno u mostarskom Centru za kulturu u subotu 19. 10 u 19 sati.

Izložbu pod nazivom “Sjećaš li se Sarajeva” organizuju Francuski Institut u BiH i Centar za kulturu Mostar. Ova kolekcija fotografija iz osamdesetih i devedestih godina prošlog stoljeća donosi portrete Sarajlija, ali i dijelove urbanog dijela iz samog Sarajeva.

Milomir Kovačević Strašni, rođen je u Čajniču u bivšoj Jugoslaviji, a danas živi i radi u Parizu. Njegova umjetnička djela donose njegovu ličnu priču, ali i kolektivnu historiju.

Od njegovih prvih djela o tabuima jugoslovenskog društva do scena iz svakodnevnog života građana opkoljenog Sarajeva, Strašni donosi trenutke realnosti uhvaćene u osjećajima suprotnosti te uspijeva spojiti generalno suprotne teme.

Između intimnosti i univerzalnosti, života i smrti, prošlosti i sadašnjosti, vječnog i prolaznog, on je umjetnik koji fotografijom budi nostalgiju i sjećanje.Fotografije koje će biti predstavljene u sklopu izložbe “Sjećaš li se Sarajeva” su primjeri unaprijed izabranih tema koji nas vode 30 godina unazad i bude posebnu emociju, javili su organizatori.

(StarMo)