Naslovnica Sport Sjećanje na Veležovu legendu

Sjećanje na Veležovu legendu

801

Mostar — U utorak se navršilo 11 godina kako nas je napustio Kemal Šestić, veliki igrač i čovjek koji je živio za Velež, podsjećaju na internet-stranici tog fudbalskog kluba.

Kemal Šestić rođen je 1939. godine u Mostaru. Ponikao u Omladinskoj školi Veleža, do prvog tima stiže 1958. godine. U to vrijeme dres Veleža su nosili Rebac, Mujić, Barbarić, Selimotić, Prajo, Slišković, Džidić, Repar, Zelenika… U prvoj sezoni upisao je jedan nastup, a u sezoni 1961/62 odigrao je deset utakmica, nakon čega je izborio status prvotimca.

U dva navrata Šestić je bio najbolji strijelac kluba. U sezoni 1964/65 sa 7 golova u 37 utakmica, odnosno 1965/66 kada je postigao 15 golova u 48 odigranih utakmica.

Stariji ljubitelji fudbala u Mostaru se sjećaju Šestićevih odlučujućih golova protiv zagrebačkog Dinama 15.05.1966. godine, odnosno protiv Hajduka 14 dana kasnije. Svoju veliku utakmicu u dresu Veleža Šestić je odigrao 19.06.1966. godine, kada je na Marakani tri puta savladao golmana Zvezde, Krivokuću. Velež je tada upisao jednu od najvećih pobjeda, bilo je čak 6:2.

Tada je Šestić bio član ekipe u kojoj su igrali Primorac, Selimotić, Glavović, Mujić, Bajević, Kordić. Igračku karijeru je Šestić završio u društvu Marića, Ristića, Pecelja, Topića, Kvesića, Salema Halilhodžića, Vladića, Bajevića.

Ukupno je u dresu Veleža Šestić odigrao 236 prvenstvenih utakmica, te je ukupno postigao 43 gola. Simpatizeri i navijači Veleža pamte ga kao igrača topovskog šuta, za kojeg nije bilo izgubljene lopte. Majstorski je izvodio i slobodne udarce. Igrač koji je svoju cijelu igračku karijeru proveo u voljenom Veležu.

Pored igračke karijere Šestić je u dva navrata bio i direktor Veleža. Prvi put nakon završetka karijere, zajedno sa velikim Maestrom (Sulejman Rebac) učestvuje u stvaranju velikog Veleža 70-tih godina. Drugi put nakon rata, Velež preuzima kada je bio u teškoj poziciji, kao drugoligaša.

Velež je vrlo brzo nakon njegovog dolaska stabilizovan, te je cilj bio povratak u Premijer ligu, što se na kraju i uspjelo u sezoni 2005/06, nakon tri godine provedene u nižem rangu.

Kemal Šestić preminuo je u 71. godini života.

(StarMo)