Naslovnica Sport Sjećanje na tvorca mostarskog BMV-a

Sjećanje na tvorca mostarskog BMV-a

574

Mostar — Jučer se navršilo 13 godina od kada nas je zauvijek napustio jedan od najvećih fudbalskih trenera koja je naša zemlja imala, nekadašnji igrač Veleža, Hajduka i Sarajeva te trener Veleža, Željezničara i član trenerske komisije Jugoslavije u Njemačkoj 1974. godine, Sulejman Sula Rebac, javili su na oficijelnoj internet-stranici FK Velež.

Sulejman Rebac, za raju Sula, rođen je 26. 03. 1929. godine u Mostaru. U Drugom svjetskom ratu bio je pripadnik partizanskog pokreta sa 14 godina. Rat u kojem je izgubio tri brata, Husniju, Mehu i Ahmeta. Nositelj je partizanske spomenice.

Veležov dres nosi od 1947. godine i član je generacije koja je po prvi put ušla u Prvu ligu Jugoslavije, 1952. godine. Nakon što u narednoj godini nisu uspjeli ostati u najvišem rangu takmičenja, prelazi u Hajduk, sa kojim 1955. godine postaje prvak Jugoslavije. Nakon toga, ponovo se vraća se u Velež, a jedan mali period nosi dres Sarajeva. U svojoj karijeri je odigrao preko 1000 utakmica, od toga preko 500 za Rođene, i postigao preko 600 golova.

Nakon završetka igračke karijere, postaje trener Veleža 1968. godine. U prvi tim prekomanduje veći dio juniorske selekcije sa kojom nastavlja raditi. Među prvima forsira postulate modernog fudbala, presing i brza tranzicija po osvojenoj lopti. Veliki Tomislav Ivić ga je nazvao pionirom modernog fudbala u Jugoslaviji. Tada je Velež igrao najljepši fudbal u bivšoj državi, a samo je gol razlika dijelila Rođene od titule prvaka Jugoslavije. Tvorac čuvenog trojca Bajević, Marić, Vladić (BMV).

(StarMo)