Naslovnica Mostar Sjećanje na Ratka i Sinišu

Sjećanje na Ratka i Sinišu

401

Mostar — Ovog utorka, 15. 09. 2020. godine, s početkom u 19.00 sati, u bašti Ćorovića kuće, povodom godišnjica smrti Ratka Pejanovića, dugogodišnjeg generalnog sekretara SPKD ”Prosvjeta” Mostar i Siniše Jokića, novinara, pjesnika i dugogodišnjeg predsjednika SPKD ”Prosvjeta” Mostar, biće održan prigodan program.

O Siniši i Ratku govorit će njihovi prijatelji i saradnici. Večer će teći uz zvuke gitare i pjesme koje su Siniša i Ratko voljeli, saopštili su organizatori.

Na Veče sjećanja na Ratka Pejanovića i Sinišu Jokića, pozvani su svi koji još uvijek nose uspomenu na dva dobra čovjeka koji su učinila mnogo za Mostar i koje su građani ovog grada voljeli.

“Sada neki novi ljudi vode Prosvjetu i nastavljaju njihov rad, žive i ostvaruju njihov san da Prosvjeta bude jača, čvršća i bolja. Siniša i Ratko su i dalje sa nama, ne zbog slika koje se nalaze prostorijama SPKD Prosvjeta, već zbog njihovih djela i ideala koje su ostavili nama u nasljedstvo”, navode iz Prosvjete.

Ratko Pejanović je rođen 1944.godine, cijeli svoj život proveo u Mostaru. Rođen je i odrastao na Carini, na dijelu između hotela Neretve prema Carinskom mostu, kako je on volio reći, u epicentru grada. U poslijeratnom periodu Ratko je bio generalni sekretar mostarskog SPKD “Prosvjeta”, predsjednik Udruženja “Josip Broz Tito”, komandir Vatrogasnog društva “Park prirode-Rujište” te bivši predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Siniša Jokić rođen je 29. oktobra 1969. godine. Bio je novinar RTV Mostar, pjesnik i kulturni radnik, te humanista uvijek spreman da pomogne onima u potrebi. Dugo godina je obavljao funkciju predsjednika SPKD ”Prosvjeta”, Mostar. Njegove pjesme su posthumno objavljene u zbirku poezije pod naslovom “Na putu ka jugu”, saopštili su iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Mostar.

(StarMo)