Naslovnica Život Sjećanje na progon Bošnjaka Žulja: Učimo, pamtimo i nikad ne zaboravimo!

Sjećanje na progon Bošnjaka Žulja: Učimo, pamtimo i nikad ne zaboravimo!

344
foto arhiva

Nevesinje — U subotu 12. juna 2021. godine, poslije akšam – namaza u džamiji u naselju Žulje, biće obilježena 29-ta godišnjica progona i stradanja Bošnjaka u tom naselju i općini Nevesinje.

Srpske vojne jednice napale nezaštićeno stanovništvo Žulja 14. juna 1992. godine. Osim ubijanja, došlo je tada i do masovnog mučenja zarobljenih i odvođenja žena, djece i staraca. Najstarija žrtva je imala 83 godine, a najmlađa nepunih osam godina – javljaju organizatori.

“Pozivamo vas da i ove godine, kao i prošle, skromno i dostojanstveno obilježimo ovu tužnu i bolnu godišnjicu, želeći na taj način iskazati svoje poštovanje i pijetet prema svim nevino ubijenim žrtvama i sačuvati sjećanje na njihove plemenite likove, kako njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena. Molimo sve one koji planiraju prisustvovati ovom skupu da poštuju propisane epidemiološke mjera zaštite od COVID-a-19. Gospodaru naš, svim našim šehidima podari Džennet, njihovim porodicama sabur, a zločincima kaznu i na dunjaluku i na ahiretu. Amin”…učimo, pamtimo i nikad ne zaboravimo!”, navodi se u saopćenju.

Prilikom obilježavanja tužne godišnjice biće proučen Jasin-i-šerif i poklonjena hatma dova svim šehidima Žulja i drugih okolnih mjesta.

 

(StarNo)