Naslovnica BiH “Situacija je izmakla kontroli”

“Situacija je izmakla kontroli”

700
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Ključna odgovornost u borbi protiv koronavirusa je na građanima. Situacija je izmakla kontroli jer nisu poštovane propisane mjere. Građani moraju shvatiti da je virus još tu, što pokazuju i rezultati testiranja posljednjih dana.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 sata na Covid-19 je testiran 231 uzorak, a pozitivna su tri. Zaražene osobe su iz Sarajeva, dvije iz opštine Novi Grad i jedna iz opštine Centar, objavila je u nedjelju uveče Federalna televizija.

Zbog povećanog broja novih slučajeva zaraze Federalni krizni štab donio je naredbu kojom je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama, ali i na otvorenom gdje nije moguće poštovati fizičku distancu od dva metra obavezno.

Većina građana ne nosi masku i ne pridržavaju se mjera.

Takođe, sve uprave za inspekcijske poslove dužne su pojačati nadzor. Građanima je upućen apel da situaciju shvate ozbiljno, jer ukoliko trend rasta zaraženih bude nastavljen, nadležni će biti primorani uvesti restriktivnije mjere. Za sve one koji ne poštuju preporuke slijede kazne, a od sutra će inspektori intenzivnije raditi.

– Kazne nisu male, od dvije hiljade do deset hiljada KM prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Iskoristit ću priliku i pozvati i privredne subjekte i vlasnike i građane da insistiraju na tome da se nosi maska, da se nosi zaštitna oprema, da se osigura fizička distanca za kupce i ugostiteljska mjesta – kazao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Situacija je izmakla kontroli zbog toga što građani nisu poštovali zakonom propisane mjere. Prestankom vanredne situacije građani su se opustili i bili sigurni da je kraj epidemije, smatra struka.

– U razgovoru s ljudima vidim da su oni razočarani i smatraju da je to nešto izmišljeno, da ne postoji virus. Ne možete vjerovati kakve sve priče čujem. Ovo nije novi talas, ovo je prvi talas. Virus definitivno nije otišao iz naše sredine nego smo samo uspjeli restriktivnim mjerama da zaustavimo virus u njegovom širenju – objašnjava virusolog Mirsada Hukić.

Ljudi se ponašaju kao da panedemija nikada nije ni bila. Opuštenost građana je sve prisutnija. Međutim, svjedočimo tome da se broj zaraženih povećava. Maske, socijalna distanca i redovno pranje ruku je osnovna zaštita od korone. Odgovornost je na svima, a ne pojedincima.

(StarMo)