Naslovnica Mostar Širokobriježanin kupio FDM

Širokobriježanin kupio FDM

268
FDM, foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Vlasnik širokobriješke firme Namex za pet miliona i 10 hiljada KM, danas je zvanično kupio Fabriku duhana Mostar i okončao dugogodišnju trakavicu oko prodaje bivšeg hercegovačkog giganta, potvrđeno je za portal Klix.ba.

On je kao treći ponuđeni kupac danas izvršio uplatu novčanih sredstava Općinskom sudu Mostar, nakon što su od investicije u najvećem hercegovačkom gradu odustala dva kupca koja su na javnoj aukciji bila ponudila najviše novca.

Najveću ponudu od šest miliona KM za mostarsku fabriku duhana je bio ponudio biznismen iz Dubaija Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwai, dok je sa ponudom od 5,5 miliona KM drugi ponuđeni kupac bio vlasnik firme Komochem d.o.o iz Visokog.

Nakon što su ova dva investitora iz za sada nepoznatih razloga odustala od kupovine, mostarsku sud je fabriku ponudio biznismenu iz Širokog Brijega, koji je danas platio ponuđeni iznos i postao vlasnik nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Poreska uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug prema 130 bivših radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion. No, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, trebale su prema posljednjoj odluci Općinskog suda u Mostaru biti prodate za tri miliona KM.

(StarMo)