Naslovnica Život Široki Brijeg: O Indexima i braniteljima u Kinu na otvorenom

Široki Brijeg: O Indexima i braniteljima u Kinu na otvorenom

277

Široki Brijeg — Prvi dokumentarni film o legendarnim ‘Indexima’, reditelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića, Mediteran Film Festival (MFF) prikazat će u off programu Kino na otvorenom, saopštili su organizatori.

Nagrađivani dokumentarac donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoje četiri decenije postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i nazad, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslovenske muzičke scene i zaštitni znak svog grada.

“Sarajevo je iznjedrilo bendove koji su prodali više ploča i postali popularniji od Indexa, ali za Sarajlije nijedan nije bio veći od njih”, istakli su autori.

Uz ovu muzičkuu poslasticu u programu Kina na otvorenom posjetioci 22. MFF-a gledat će i igrani film Branka Schmidta, o pobunjenim hrvatskim braniteljima – ‘A bili smo vam dobri’.

Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspiriranog događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, kada su takozvani šatoraši – baš kao u filmu – na vrhuncu obračuna s tadašnjom Vladom na ulice iznijeli plinske boce.

Glavne uloge u filmu nose Rene Bitorajac, Nela Kocsis, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat….

Podsjećanja radi, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 25. do 28. augusta u Širokom Brijegu, saopšteno je iz MFF-a.

(StarMo)