Naslovnica Život Sirija: Vladine snage osvojile važan grad

Sirija: Vladine snage osvojile važan grad

404
foto: SANA

Damask — Sirijske vladine snage u utorak su osvojile Maaret al-Numan, grad pod pobunjeničkom kontrolom simboličnog i strateškog značaja u posljednjem velikom opozicijskom bastionu u zemlji, saopćila je ratna nadzorna grupa.

“Maaret al-Numan u sjeverozpadnoj pokrajini Idlib potpuno je okružen od vladinih snaga koje su počele ulaziti u zapadne dijelove grada, a koji je uglavnom napušten nakon višemjesečnih bombardovanja”, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji.

“Borbe se sada odvijaju unutar grada”, izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdul Rahman, te dodao da su borbeni avioni sirijskih vladinih snaga i ruske vojske napadali tu regiju, prenose bh. mediji.

Maaret al-Numan nalazi se na autoputu M5 koji povezuje Damask s drugim po veličini sirijskim gradom Aleppom, glavnoj arteriji za vladine snage u njihovim nastojanjima da uvežu pokidane ekonomske veze u Siriji.

To je također drugi po veličini urbani centar u opozicionom bastionu Idlibu u sjeverozapadnoj Siriji, koji je van kontrole vladinih snaga od 2012. godine.

Provladine snage od petka su osvojile više od 23 grada i sela u okolini Maaret al-Numana, potpuno ga okružujući, saopćila je Opservatorija.

Današnje napredovanje dio je vladine ofanzive u više pravaca na sjeverozapadu Sirije kojim dominiraju džihadisti iz alijanse Hayat Tahrir al-Sham i njihovih pobunjeničkih saveznika.

Nasilje je raselilo oko 358.000 ljudi u sjeverozapadnoj Siriji od decembra prošle godine, saopćile su Ujedinjene nacije, prenosi AFP.

(StarMo)