Naslovnica Život Sirija: Vladine snage napreduju

Sirija: Vladine snage napreduju

477

Damask — Sirijske vladine snage ostvarile su značajan napredak u sjeverozapadnoj pokrajini Alep, zauzevši većinu regije koju drže pobunjenici, izvijestili su državni mediji dan prije nove runde razgovora Turske i Rusije o eskalaciji nasilja na tom području.

Nedavni napredak sirijske vlade na sjeverozapadu regije uznemirio je krhku saradnju Ankare i Moskve, koji podržavaju suprotstavljene frakcije u sukobu, ali sarađuju na političkom rješenju ovog gotovo devetogodišnjeg rata, navodi Radio Slobodna Evropa.

Turska, koja podržava pobunjenike koji žele svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, bila je ogorčena otkako je u sirijskim napadima u regiji Idlib u dvije sedmice ubijeno 13 turskih trupa. Vlada je pozvala Rusiju da zaustavi napade, upozoravajući da će upotrijebiti vojnu snagu da uzvrati sirijskim snagama, ukoliko se ne povuku do kraja mjeseca.

Ruski ratni avioni su 16. februara izvršili teške zračne napade u pokrajini Alep, bombardujući gradove uključujući i Anadan, koji su kasnije zauzele sirijske snage uz pomoć iranske milicije, naveli su aktivisti.

(StarMo)