Naslovnica Izdvojeno Sirija: Rusija šalje ratne brodove – NATO vanredno zasjeda

Sirija: Rusija šalje ratne brodove – NATO vanredno zasjeda

232
foto: arhiva

Moskva — Rusija je u petak javila da šalje dva ratna broda s krstarećim raketama u sirijske teritorijalne vode i optužila je Ankaru za pogibiju 33 turska vojnika u sirijskoj pokrajini Idlib prethodnog dana.

Pogibiju turskih vojnika u četvrtak i ranjavanje 32 ostala objavio je guverner turske pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom, čime je broj poginulih turskih vojnika u regiji porastao na 43 u ovom mjesecu.

Turska je poslala hiljade vojnika i teško naoružanje u Siriju, a turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da će Ankara pokrenuti kopnenu ofanzivu punog obima kako bi odvratila sirijske snage ukoliko s ne povuku s turskih posmatračkih vojnih položaja u regiji.

U međuvremmnu Sjevernoatlantski savez (NATO) će na zahtjev Republike Turske danas održati vanredno zasjedanje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je saopćio da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

On je dalje saopćio da će stalni izaslanici u Sjevernoatlantskom vijeću danas na vanrednom zasjedanju razmatrati situaciju u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Član 4. Sjevernoatlantskog ugovora daje mogućnost svakoj od članica NATO-a da zatraži konsultacije sa svim članicama u slučaju da smatra da je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost, nezavisnost ili sigurnost.

(StarMo)