Naslovnica Život Sirija: Izrael napao aerodrom u Damasku

Sirija: Izrael napao aerodrom u Damasku

144
foto: agencije - ilustracija

Damask — Izrael je poduzeo zračni napad na sirijski Međunarodni aerodrom Damask i na još neka mjesta na jugu glavnog grada te države, ubivši pritom pet vojnika i izazvavši veliku materijalnu štetu, saopštilo je u subotu sirijsko ministarstvo odbrane.

Sirijska protivavionska odbrana presrela je taj napad i uspjela srušiti većinu raketa, navodi se u saopštenju ministarstva, prenose hrvatski mediji. Reuters navodi da zasad nema potvrde o tome je li taj udar uticao na operacije na samom aerodromu.

Izrael je intenzivirao napade na sirijske aerodrome kako bi poremetio pojačano korištenje zračnih linija snabdijevanja od strane Teherana, koji isporučuje oružje svojim saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i Hezbolah, saznaje Reuters iz regionalnih diplomatskih i obavještajnih izvora.

Teheran se odlučio za zračni transport kao pouzdaniji način prevoženja vojne opreme svojim snagama i savezničkim borcima u Siriji, nakon prekida kopnenih transfera.

Stotine hiljada Sirijaca je umrlo, a milioni su postali beskućnici otkako su se protesti protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2011. razvili u građanski rat, koji je uvukao strane sile i ostavio Siriju podijeljenu u zone kontrole.

(StarMo)