Naslovnica Život Sirija: Izrael bombardovao glavni grad

Sirija: Izrael bombardovao glavni grad

678
foto: Fena/Xinhua - ilustracija

Damask — U izraelskom bombardovanju glavnog sirijskog grada Damaska u četvrtak tokom noći ubijeno je sedmero ljudi, među kojima četiri državljanina Irana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

SOHR je citirajući lokalne izvore izvijestio da su među stradalima tri pripadnika snaga odanih režimu Bashara al-Assada te četiri Iračanina. Dodaje se da su izraelske rakete pogodile područje Međunarodnog aerodroma Damask.

Iz SOHR-a su, također, naveli da su se napadi dogodili nakon dolaska teretnog aviona u spomenuto područje, dodajući da nije poznato da li je avion stigao iz Irana ili iz područja unutar sirijske teritorije, prenosi Anadolu Agency, na koju se poziva bh. agencija Fena.

Sirijska službena novinska agencija SANA izvijestila je u četvrtak kasno uvečer da je vojna zračna odbrana presrela neprijateljske rakete u vazdušnom prostoru Damaska.

Pozivajući se na vojni izvor, SANA je objavila da je u četvrtak u 23.45 sati po lokalnom vremenu vojska primijetila neprijateljske rakete koje su došle s teritorija okupiranih sirijske Golanske visoravni, a vojna zračna odbrana ih je odmah presrela i oborila prije nego što su stigli do ciljeva.

Izraelski zvaničnici još nisu preuzeli odgovornost za napad. Od izbijanja sukoba u Siriji početkom 2011. godine, Izrael je povremeno gađao položaje unutar zemlje razorene ratom.

Snage podržane od Irana i libanskog Hezbollaha bore se zajedno s snagama sirijskog režima od 2012. godine.

(StarMo)