Naslovnica Život Sirija: Assad osvojio preko 95 posto glasova

Sirija: Assad osvojio preko 95 posto glasova

250
foto: Reuters

Damask — Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pobijedio je na predsjedničkim izborima koje Zapad i opozicija smatraju nelegitimnim, obezbjedivši četvrti sedmogodišnji mandat, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik parlamenta Hammouda Sabbagh, na konferenciji za novinare u četvrtak uveče, saopštio je da je Assad osvojio 95,1 posto glasova.

Prema njegovim riječima odziv birača bio je 78,66 posto, prenio je Reuters.

Assad je formalno imao dva protivkandidata koji mu nisu predstavljali prijetnju, naveo je AP, bivšeg ministra i bivšeg opozicionara.

Nezavisnih posmatrača nije bilo.

Svjetske agencije javljaju da su nakon objavljivanja rezultata na ulice Damaska izašle hiljade Asadovih pristalica slaveći.

Izbori su održani u skladu s Ustavom Sirije, suprotno Rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN, kojom su članice tog tijela jednoglasno podržale politički proces i “mapu puta” ka miru, koji počinje izradom nacrta novog ustava, a završava se organizovanjem izbora uz nadzor UN.

AP javlja da glasanja nije bilo na sjeverozapadu i sjeveroistoku Sirije, u oblastima pod kontrolom pobunjenika ili boraca predvođenih Kurdima, gdje živi najmanje osam miliona ljudi, uglavnom raseljenih.

Assadu je ovo četvrti predsjednički mandat u zemlji razorenoj desetogodišnjim građanskim ratom.

U ratu koji još nije završen raseljena je polovina od 23 miliona predratnog stanovništva Sirije. U sukobima je poginulo oko 500.000 ljudi.

(StarMo)