Naslovnica Život Sirene za uzbunu u Tel Avivu

Sirene za uzbunu u Tel Avivu

429
foto: BBC

Tel Aviv — Sirene za uzbunu zbog zračne opasnosti oglasile su se u Tel Avivu jutros nakon što su jedan od čelnika palestinske militantne organizacije Islamski džihad i njegova supruga ubijeni u izraelskom zračnom napadu.

“Islamski džihad u Gazi neselektivno ispaljuje rakete na civile širom Izraela”, objavila je izraelska vojska na svom Twitteru.

“Odbranit ćemo ih (građane)”, dodaje se, prenose hrvatski mediji, pozivajući se na agenciju Hina.

Palestinske militantne grupe ispalile su nekoliko raketa na Izrael iz Pojasa Gaze. Projektile je presreo izraelski protivraketni sistem Željezna kupola.

Četrdesetdvogodišnji Baha Abu Al-Ata, vođa oružanog krila Islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, ubijen je, kao i njegova žena, u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u istočnom dijelu grada Gaza, potvrdile su vlasti u Izraelu i Gazi.

Islamski džihad, palestinska militantna organizacija koju podržava Iran, potvrdio je u saopštenju da je Al-Ata ubijen u svojoj kući, upozorivši da je “Izrael prešao preko svih crvenih linija”.

Palestinska samouprava objavila je kako je Izrael rekao zvaničniku za vezu s palestinskim područjima da će svi prelazi iz Gaze u Izrael biti zatvoreni do daljnjeg.

(StarMo)