Naslovnica BiH SIPA hapsila zbog ratnog zločina ubistva Bošnjaka Sokoca

SIPA hapsila zbog ratnog zločina ubistva Bošnjaka Sokoca

524
foto arhiva

Sarajevo — Na Sokocu su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas lišili slobode sedam osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin.

Kako saznaje ATV, zbog sumnje da su počinili ratni zločin uhapšeni su bivši poslanik SDS-a Milan Tupajić, ratni komandir PS Sokolac Dragan Obradović, pripadnici VRS Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović, Momir Kezunović i Branislav Kezunović – prenosi Klix.ba.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom 21/22 septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 82 godine.

 

(StarMo)