Naslovnica BiH SIPA hapsila na podruju Bratunca i Sarajeva

SIPA hapsila na podruju Bratunca i Sarajeva

572
foto: sipa.gov.ba - ilustracija

Istočno Sarajevo — Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na području Bratunca lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Provodeći drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e, juče su na području Sarajeva pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je takođe počinilo krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i krivično djelo “Ometanje rada pravosuđa” istog zakona.

Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo, javili su iz SIPA-e.

(StarMo)