Naslovnica BiH SIPA: Dvoje povratnika iz Sirije biće predati Tužilaštvu

SIPA: Dvoje povratnika iz Sirije biće predati Tužilaštvu

492

Istočno Sarajevo — Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom SAD-a u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece.

U okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su 19. decembra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo – organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelima terorizam i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Spomenute osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predane u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopšteno je u subotu iz SIPA-e.

(StarMo)