Naslovnica BiH SIPA dostavila obavješetnja: Nedostaje preko 13 miliona KM dodatnog poreza

SIPA dostavila obavješetnja: Nedostaje preko 13 miliona KM dodatnog poreza

126

Sarajevo — Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je, preduzimajući mjere i radnje u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroritičkih aktivnosti, tokom 2021. nadležnim organima dostavilo ukupno 523 obavještenja o prikupljenim podacima i informacijama za koje je procijenjeno da mogu biti od značaja pri donošenju odluka iz njihove nadležnosti.

Postupajući po podacima i informacijama iz dostavljenih obavještenja, nadležni organi su tokom 2021. preduzimali mjere i radnje iz njihove nadležnosti tokom kojih je utvrđen iznos od 13.667.903,90 KM dodatnih poreskih obaveza u korist budžeta Bosne i Hercegovine, te postojanje osnova sumnje na počinjenje većeg broja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u BiH u vezi kojih je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 14 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima i 14 informacija, te je utvrđen veći broj prekršaja propisanih poreskim zakonodavstvom u BiH u vezi kojih je izdato 37 prekršajnih naloga.

– Imajući u vidu značaj ostvarene saradnje koja je jedan od prioriteta u radu SIPA-e, zahvaljujemo policijskim tijelima i poreskim organima u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz te agencije.

 

(StarMo)